چالش های صنایع مالی در سال 2025
دسته بندی مقالات
صنعت مالی اغلب به عنوان ستون اقتصاد کشوری و جهانی در نظر گرفته می شود. این صنعت در یک محیط پرتلاطم و چالشی قرار داشته و دائما در حال تغییر و تحول است. در طول سالیان دراز، این صنعت با چالش های متعددی مواجه شده است و در برابر ناملایمات سازگار و قوی تر شده است. اخیرا صنعت مالی با مجموعهای از چالشهای منحصربه فرد مواجه شده است که نیازمند بررسی دقیق و پاسخ استراتژیک است. در این یادداشت، برخی از مهمترین چالشهای پیش روی صنعت مالی کشور را بررسی خواهیم کرد.
اعتماد و شهرت
از جمله مهم ترین مسائل در این حوزه، بازسازی اعتماد و شهرت است. گاهی اوقات برای صنایع فعال در حوزه مالی مسائل و اتفاقاتی رخ می دهد که خارج از توان و کنترل آن هاست و در عین حال باعث آسیب های جبران ناپذیر به حسن شهرت سازمان و خدشه دار شدن اعتماد مشتریانش شود. بازیابی و حفظ اعتماد مشتریان در این صنعت بسیار زمان بر و مشکل است. با این حال صنایع مالی مجبور به بازگرداندن حسن شهرت سازمان می باشند زیرا اعتماد مشتریان برای موفقیت بلندمدت ضروری است.
پیچیدگی رگولاتوری
یکی از مهمترین چالشهایی که امروزه صنعت مالی با آن مواجه است، پیچیدگی و افزایش تعداد روزافزون قوانین و مقررات دست و پاگیر و زائد است. مجله بانکداری ABA اخیراً برترین ریسکهای بانکی را برای سال 2024 منتشر کرده است. اولین ریسک، نظارت و قوانین نظارتی است. از آنجایی که بانک ها با قوانین و مسائلی از سوی رگولاتورهای مختلف مواجه هستند، آنها همواره در تلاش هستند تا سیستم های خود را با این قوانین سازگار کرده و همچنین کارکنان را برای انطباق با الزامات جدید آماده کنند. دولت ها و نهادهای نظارتی در سراسر جهان قوانین سخت گیرانه تری را برای موسسات مالی وضع کرده اند. استدلال نهادهای نظارتی برای وضع این قوانین، حفظ منافع مشتریان و ثبات مالی می باشد.
پیشرفت سریع تکنولوژی
مدل های قدیمی و سنتی بانکداری با پیشرفت سریع فناوری، جای خود را به مدل های جدید و روش های نوآورانه مانند بلاکچین و ارزهای دیجیتال داده اند. خدمات جدید در قالب فین تک و هوش مصنوعی، در حال تغییر روش ارائه خدمات مالی هستند. در حالی که این نوآوری ها و تکنولوژی های جدید، باعث کارایی و بهره وری بالاتر شده و حتی مشتریان نیز به راحتی از این خدمات استفاده می کنند، موسسات مالی باید به سرعت خود را برای دستیابی به فناوری های جدید در سیستم های خود سازگار کنند تا از چرخه رقابت حذف نشوند. ارائه خدمات غیرحضوری بانکی و مالی، از زمان شیوع ویروس کرونا سرعت بسیار بالایی به خود گرفت و موسساتی که این تغییرات را در سیستم ارائه خدمات خود وارد نکردند، به سرعت از چرخه حذف شدند.
تهدیدات امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات
در مؤسسات مالی به طور مداوم تبادل اطلاعات صورت می گیرد. اطلاعات موسسات مالی بسیار حساس و محرمانه می باشند. صنایع مالی برای ذخیره و استفاده از این داده ها، به پلتفرم های دیجیتال متکی هستند. به همین دلیل یکی از اصلی ترین اهداف حملات سایبری و هک، این موسسات می باشند که اغلب مواقع با انگیزه باج خواهی، نقص اطلاعات، انتشار اسناد محرمانه و آسیب زدن به حسن شهرت سازمان ها صورت می گیرد. تهدیدات امنیت سایبری، خطر قابل توجهی را برای این صنعت ایجاد می کند. حفاظت از اطلاعات مشتریان و داراییهای مالی بسیار مهم است و موسسات مالی باید به طور مداوم روی اقدامات امنیتی خود سرمایه گذاری کنند.
شکاف استعداد
مهارتهای مورد نیاز برای این صنعت، از جمله تجزیه و تحلیل دادهها، امنیت سایبری و فینتک، تقاضای بالایی دارند، اما جذب و حفظ استعدادهای برتر و کمبود نیروی متخصص یکی از مهم ترین چالش های موسسات مالی می باشد.
عدم قطعیت اقتصادی بازارهای جهانی
چشم انداز اقتصاد جهانی با عدم قطعیت در درجه بسیار بالایی مواجه شده است. عواملی مانند تنشهای ژئوپولیتیکی مانند جنگ روسیه و اوکراین و همچنین جنگ غزه، اختلافات تجاری به خصوص در خاورمیانه و اثرات ویروس کرونا بر روش ارائه خدمات، محیطی ناپایدار ایجاد میکند که میتواند به طور قابل توجهی بر بازارهای مالی تأثیر بگذارد. عبور از این عدم قطعیت و مدیریت ریسک، از جمله چالشهای همیشگی برای متخصصان مالی است که نیازمند تخصص و تجربه زیادی می باشد.
در پایان باید یادآور شد کارشناسان پیش بینی می کنند که در مسیری قرار داریم که در یک محیط چالش برانگیز برای بازارهای مالی باقی بمانیم. باید بپذیریم که صنعت مالی با تغییر و چالش غریبه نیست. تداوم تورم بالا، افزایش هزینه های وام و کاهش حاشیه سود، همگی عوامل مرتبط در چشم انداز ریسک صنایع مالی هستند. با این حال، چشمانداز کنونی اقتصاد و صنعت مالی، ترکیبی منحصر به فرد از پیچیدگی رگولاتوری، پیشرفت سریع فناوری، تهدیدات امنیتی، کمبود استعدادها، تلاش برای اعتمادسازی و عدم اطمینان اقتصادی جهانی را ارائه میدهد. برای پیشرفت در این محیط متلاطم، موسسات و صنایع مالی و بانکی، باید نوآوری را بپذیرند، سازگاری با محیط پیرامون و پیشرفت های تکنولوژی را اولویت خود قرار دهند. روی اقدامات امنیت سایبری سرمایه گذاری کنند، اعتماد مشتریان خود را به دست آورده و روز به روز آن را تقویت کنند و در مواجهه با تغییرات اقتصادی مقاومت کنند. با پرداختن به این چالشها و ایجاد راه حل برای آن ها، صنعت مالی میتواند به ایفای نقش حیاتی خود در تقویت اقتصاد کشور خود ادامه دهد.